Wat voor gemeente willen we zijn? Het college van burgemeester en wethouders stelde die vraag in de eerste helft van 2023 aan de inwoners. Dit ging over het sociaal domein – het zorgen voor en leven met elkaar. Maar ook over de leefomgeving: wonen, natuur, water, economie, mobiliteit en energie. Er wordt nog gewerkt aan nieuw beleid voor de leefomgeving. Maar voor het ‘sociaal domein’ is een concept visie klaar voor bespreking met de raad. De kern? In verbinding samen doen: een zorgzaam en veerkrachtig Soest.
Wethouders blij met brede inbreng van inwoners
Twee wethouders waren nauw betrokken bij de concept visie en de gesprekken met inwoners in Soest en Soesterberg. Liesa van Aalst en Osman Suna zijn enthousiast over het proces tot nu toe. “We hebben heel veel mooie verhalen van inwoners gehoord,” vertellen Liesa en Osman. “We zijn hen ontzettend dankbaar voor alles wat ze met ons hebben gedeeld.”
Osman benadrukt ook: “We zien dat veel mensen zich willen inzetten voor hun omgeving. Zelfs die mensen die het krap hebben of waar gezondheid te wensen over laat. Ik ben echt onder de indruk. En ik ben heel blij dat inwoners ons hebben geholpen om het nieuwe beleid te maken.”
Liesa van Aalst is het daar van harte mee eens. “Als gemeente hebben we een rol in de zorg voor de samenleving. Maar we doen dat niet alleen. Heel veel mensen zorgen voor elkaar. Soms is dat medische zorg. Maar soms ook gewoon aandacht voor elkaar. Juist die verbinding zorgt dat mensen beter mee kunnen blijven doen in de samenleving. Dat mensen zich fijner voelen. Ik kijk ernaar uit om het netwerk van inwoners, organisaties én gemeente te versterken de komende jaren. Dan kunnen we écht samen zorgen voor elkaar.”
5 uitdagingen
Het nieuwe beleid vertelt op hoofdlijnen hoe we om willen gaan met 5 grote uitdagingen in het sociaal domein:
- Gezonde leefstijl:
We investeren in preventie en in initiatieven die bijdragen aan een gezonde leefstijl.
- Bestaanszekerheid:
We zorgen dat mensen regelingen en voorzieningen makkelijk kunnen vinden en aanvragen. Ook investeren we in initiatieven die de kracht van inwoners bevorderen.
- Meedoen en inclusie:
We investeren in een divers aanbod van voorzieningen, activiteiten en ontmoetings-mogelijkheden. Ook investeren we in initiatieven die verbinding tussen inwoners bevorderen.
- Mentale weerbaarheid:
We geven ruimte voor initiatieven die bijdragen aan het psychische welbevinden van inwoners. We hebben daarbij extra aandacht voor jongeren en ouderen.
- Kansengelijkheid:
We bouwen aan stevige netwerken rondom gezinnen. We bieden waar nodig passende hulp en passend onderwijs. En ook zorgen we voor een goed in elkaar passende aanpak tussen jongerenzorg en volwassenenzorg.
Hoe gaan we die uitdagingen aan?
De gemeente werkt nog aan een uitvoeringsplan met concrete maatregelen en acties. Maar de conceptvisie maakt wel vast 5 basisafspraken over hoe de gemeente te werk gaat en keuzes maakt:
- inwoners en hun leefwereld staan centraal;
- we gaan uit van vertrouwen;
- voorkomen is beter dan genezen;
- ondersteuning is dichtbij en zo licht als mogelijk (zo zwaar als nodig);
- we gaan voor gelijke wijken en dat vraagt soms om ongelijk te investeren.
Inbreng van inwoners
Inwoners hebben op verschillende manieren meegedacht over 'Wat voor gemeente willen we zijn als het gaat om zorgen voor elkaar?' Daaruit kwamen de 5 uitdagingen én de afspraken over hoe de gemeente te werk gaat. Er waren 30 bijeenkomsten en meedenkdiners in verschillende wijken. Daar deden 503 mensen aan mee. Daarnaast vulden 263 mensen een vragenlijst in. Veel genoemde wensen zijn:
- betere toegankelijkheid van de gemeente;
- meer ontmoetingsplekken in de wijk;
- geld voor inwonersinitiatieven;
- goede mobiliteit (OV, verkeersveiligheid, betere fiets- en wandelpaden);
- een netwerk hebben en elkaar helpen en
- levensloopbestendig wonen (met vooral aandacht voor jongeren en ouderen).
De uitkomsten van de gesprekken vindt u hier: Verslagen participatiebijeenkomsten | Denk mee over Soest en Soesterberg
Van visie naar uitvoeringsprogramma
De Integrale Visie Sociaal Domein (2024-2028) is de basis voor een jaarlijks Uitvoeringsprogramma. In het Uitvoeringsprogramma komt te staan wat we precies gaan doen. Hoe we dit gaan doen en met wie. Hoe we de prestaties en effecten meten. Hoe we communiceren en evalueren. Én het uitvoeringsprogramma geeft een beeld van de kosten.