17 Maart 2005
Het college van gemeente Soest heeft voorgesteld aan de raad van de gemeente Soest het voorkeursrecht toe te passen voor de aankoop van het terrein van de Oude Tempellaan 1 van het vastgoedbedrijf van Zorgcoöperatie Nederland (voorheen genaamd De Open Ankh en de Stichting Dienstbetoon gezondheidszorg ).
23 Juni 2005
De gemeenteraad Soest heeft op deze gronden een voorkeursrecht gevestigd. De raad heeft de aanwijzing van de gronden gebaseerd op het bestemmingsplan "Hart voor Groen 2005". De gemeenteraad Soest heeft destijds een voorkeursrecht gevestigd gebaseerd op een bestemmingsplan dat voorzag in een recreatieve bestemming met een wijzigingsbevoegdheid om de bestemming ‘wonen’ op te nemen.
27 April 2005
Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg dient bezwaarschrift in tegen het gevestigde voorkeursrecht van de gemeenteraad van Soest voor de percelen van de Oude Tempellaan 1 te Soesterberg.
15 Maart 2007
De gemeenteraad Soest heeft het bezwaar van Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg ongegrond verklaard.
18 April 2008
De rechtbank Utrecht heeft het door de Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard en het verzoek om schadevergoeding afgewezen.
28 Mei 2008
Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg heeft hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Hierin wordt betoogd dat de raad nog geen concrete plannen had om tot realisering van de bestemming te komen en dat het voorkeursrecht werd toegepast om de grond tegen een lage prijs te verwerven.
29 mei 2008
De gemeenteraad Soest dient beroepschrift in bij de Raad van State waarin zij aangeeft dat Wet voorkeursrecht gemeenten vaak wordt aangewend op het moment waarop het nog meestal onzeker is of de geplande ontwikkeling daadwerkelijk zal kunnen worden gerealiseerd. Daarbij aanvullend, kan de gemeente Soest enkel toestemming om woningen te bouwen verkrijgen als de gemeente ook fors investeert in natuurontwikkeling (red. Programma Hart van de Heuvelrug).
Maart 2009
Het hoger beroep van de Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg wordt ongegrond verklaard door de Raad van State. De systematiek van de Wet voorkeursrecht gemeenten brengt met zich mee dat op het moment waarop het voorkeursrecht kan worden gevestigd, meestal onzeker zal zijn of de geplande ontwikkeling feitelijk zal kunnen worden gerealiseerd.